Netwerkmiddag DeLimes Noord 13 mrt ’15: Consumenten cooperaties

Op vrijdagmiddag 13 maart is er weer een DeLimes-Noord netwerkmiddag in Niehove. In Nederland loopt de leefbaarheid in dorpen en kleine steden terug. Voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en detailhandel nemen af of verdwijnen volledig. Dit proces word versterkt door terugtrekkende banken en overheid en een geringere rol van Kerk en verenigingsleven. Het is een zichzelf versterkend proces dat (om)gekeerd moet worden, maar waar veel mensen en organisaties in de praktijk op stuk lopen.

Nieuwe (burger)initiatieven ontstaan als antwoord op het vertrek van voorzieningen en subsidies. Een vergaande vorm hierin is die van de consumentencoöperatie. Dit is een juridische en organisatorische vorm die past bij de ambities en uitgangspunten van burgers/consumenten die zich langdurig willen verbinden aan dergelijke lokale/regionale initiatieven. Consumentencoöperaties komen echter niet of nauwelijks voor in Nederland. De vraag van deze netwerkmiddag is oa: Op welke wijze kunnen we deze plaatselijke leefbaarheid initiatieven een meer professioneel en duurzaam karakter geven?

Marius van der Pas is als bedrijfskundige (Ir), marketing manager, directeur, consultant en boekhandelaar van diverse (boeken)markten thuis. Hij deelt de ervaringen die zijn opgedaan met de overgang van een boekhandel naar een consumentencoöperatie in Haren/Groningen: van boekhandel Boomker naar “Coöperatie Boomker.nl UA”. En hij stelt ons de onderzoekende vraag of, en hoe, dit nieuwe businessmodel potentie heeft voor vergelijkbare situaties.

Deelname kost zoals altijd 1 mailtje aan [email protected]
Plaats: Café Eisseshof in Niehove, Kerkstraat 4
Tijd: vrijdagmiddag 13 maart 2015, welkom vanaf 13:30 uur, programma 14:00 – 17:00 uur.

Namens DeLimes-Noord,
Monica de Vente Gert-Jan de Ridder

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *